Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-05-08@12:26:15 GMT

نبرد شاهان؛ ظهور ساسانیان (فیلم)

تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۱۹۵۲۷۹

‍‍‍‍‍‍

کیفیت پایین:

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

کیفیت خوب:

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

عصر ایران؛ محسن ظهوری – «اردشیرخوره» شهری بود که به دست «اردشیر بابکان» ساخته شد. همان‌جایی که امروز آن را «فیروزآباد» می‌شناسیم. در حوالی این شهر در «تنگاب»، نقش‌برجسته‌ای وجود دارد که روایت یک جنگ را به تصویر کشیده؛ نبردی میان اردشیر و اردوان؛ پایان یک سلسله و آغاز یک دوره جدید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

داستان این نقش‌برجسته را در این قسمت از «ایران به روایت آثار» ببینید.

«ایران به روایت آثار» مجموعه‌ گزارشی ویدئویی است که هر هفته شنبه‌ها در عصر ایران منتشر می‌شود. قسمت پنجاهم این مجموعه را می‌توانید روز شنبه ۲۹ خرداد ببینید.

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

در قسمت قبل منتشر شد:

ایران به روایت آثار؛ قسمت چهل‌وهشتم: چگاسفلی

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

نبرد، نبرد آخر است.

«میان دو لشکر دو پرتاب ماند / به خاک اندرون مار بی‌تاب ماند

خروشان سپاه و درفشان درفش / سرافشان دل از تیغ‌های بنفش» / شاهنامه

نبرد آخر است، اما نه برای اردشیر، برای اردوان.

«بیامد ز قلب سپاه اردشیر / چکاچاک برخاست و باران تیر

گرفتار شد در میان اردوان / بداد از پی تاج شیرین روان» / شاهنامه

اردیبهشت‌روزی است در ۱۸۰۰ سال پیش؛ ۲۲۴ میلادی. اردشیر بابکان با سپاه خود رودرروی سپاه آخرین شاه اشکانی ایستاده؛ اردوان پنجم که در تقسیم‌بندی جدید شاهان اشکانی او را اردوان چهارم نامیده‌اند.

جنگ در قصه‌ها روزها و روزها طول کشیده اما در واقعیت کار یک‌روزه تمام شده.

«جنگی سخت درگرفت، و شاپور داد بنداد، دبیر اردوان را به دست خود کشت. اردشیر هم به سوی اردوان تاخت و او را کشت.» / تاریخ طبری

این، تمام قصه‌ای است که قرار است در این فیلم تعریف شود. داستانی که نقش‌اش در تنگاب فیروزآباد بر دل کوه حک شده. بزرگ‌ترین سنگ‌نگاره بازمانده از تاریخ ایران. نقشی با شش سوار؛ سه پیروز و سه شکست‌خورده. نبرد سواران، راوی داستانی که در هرمزدگان رخ داد.

هرمزدگان، آوردگاه اردشیر ساسانی و اردوان اشکانی بود. محلش کجا بوده؟ دقیق نمی‌دانیم. عده‌ای آن را در رامهرمز دانسته و برخی هم در گلپایگان که گویا این یکی به واقعیت نزدیک‌تر است. وقتی فرماندهان اردوان در جنگ‌های پیاپی با اردشیر یکی یکی شکست خوردند و سپاه اردشیر، ایالت‌های پارس، کرمان، اصفهان و بخش‌هایی از خوزستان را تحت سلطه خود درآورد، شاه اشکانی تصمیم گرفت خود شخصا در جنگ حاضر شود. که پایان کارش رقم خورد.

نقش‌برجسته تنگاب این لحظه را تصویر کرده؛ لحظه‌ای است که اردشیر با نیزه خود اردوان اشکانی را از اسب به زیر می‌کشد. موی بافته شده اردشیر در باد رهاست، به زیبایی بر دل سنگ حک شده. اردشیر نواری بر پیشانی بر بسته که دو روبان انتهایی‌اش را باد به عقب رانده. چشمانش به دشمن خیره شده و ریش کوتاهی دارد که آن را بافته. لباس رزمی بر تن دارد و نیزه‌ای به دست، سوار بر اسبی با برگستوانی بر تن؛ همان زره اسبان. روی اسب نشان‌هایی می‌بینید که پژوهشگران آن را نشان شاه ساسانی دانسته‌اند.

پشت او سوار پیروز دیگری است با نشان‌هایی متفاوت روی اسب که آن را نشان ولیعهدی می‌دانند. پس این سوار را هم شاپور اول پسر اردشیر تشخیص داده‌اند. دومین شاه سلسله ساسانی که پدر پیش از مرگ حکومت را به او سپرد و خود احتمالا به آتشکده‌اش در فیروزآباد رفت. جایی در شهر اردشیرخوره که حالا آن را به فیروزآباد می‌شناسیم؛ شهری که زمانی به دستور اردشیر ساخته شد که هنوز شاه ایران اردوان اشکانی بود و بنا کردن شهر هم از کارهای پادشاهان. می‌گویند همین کار اردشیر خشم اردوان را صدچندان کرده بود.

برگردیم به نقش تنگاب فیروزآباد.

پس سوار دوم شاپور است که در نبرد هرمزدگان، آخرین نبرد شاه اشکانی با اردشیر، موفق شد دبیر او را از پای درآورد. یعنی این فرد را که داد بنداد نام داشت و اینجا در حال سرنگونی از اسب است. نیزه شاپور در شکم او فرو رفته. نیزه‌ای که ولیعهد اردشیر آن را محکم با دو دست گرفته. چشمانش خیره شده؛ انگار کمی ابروها را پایین آورده و مصمم جلوه می‌کند. ریش او از پدرش بلندتر است اما مثل او آن را بافته. تاجی بر سر دارد که انتهای آن به عقابی منتهی می‌شده ولی در نقش از بین رفته. موهای مجعدش از زیر تاج بیرون زده و دو روبان وصل شده به تاج هم در باد رها شده.

حالا به سوار پیروز سوم برسیم. مردی که دشمن را روی اسب خود گیر انداخته. موهایش همچون اردشیر و شاپور مجعد است، اما به جای تاج کلاهی بر سر گذاشته و ریشی هم بر صورت ندارد. عده‌ای او را «ابرسام اردشیرفر» فرمانده توانای اردشیر ساسانی می‌دانند. برخی هم او را «تَنسَر» دانسته‌اند؛ موبد قدرتمند آن زمان که اوستا را جمع‌آوری کرد. پژوهشگرانی هم هستند این سوار را نماینده‌ یکی از خاندان‌های اشکانی مثلا قارن دانسته‌اند. اما نظر والتر هینس پذیرفتنی‌تر به نظر می‌آید. او می‌گوید روی کلاه این سوار نشانی است شبیه گل لاله نشکفته که در این نقاشی از اوژن فلاندن مشخص‌تر است. این نشان را در نقش‌برجسته هرمزد دوم ساسانی در محوطه نقش‌رستم هم می‌بینم. روی کلاه دشمن او که واژگون شده. احتمال داده‌ایم که این دشمن «بیدخش بابک» است که از مخالفان سلطنت هرمزد دوم بوده و شاه او را کشته. اگر این فرد بیدخش آن دوره یعنی یکی از بالاترین سمت‌های زمان ساسانی بوده و این نشان را داشته، پس این فرد یعنی سوار سوم نقش تنگاب هم می‌تواند بیدخش اردشیر باشد و همتای خود در سپاه اشکانی را در هرمزدگان سیر کرده.

در نبردی که پایان یک سلسله حدود ۵۰۰ ساله را رقم زد و ساسانیان بر سر کار آمدند تا بیش از ۴۰۰ سال بر فلات ایران حکم برانند.

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: نقش برجسته

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۹۵۲۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۸۱ درصدی صادرات از پایانه مرزی بیله سوار

مدیر کل راهداری و حمل ونقل جاده‌ای استان اردبیل از افزایش ۸۱ درصدی صادرات کالا از پایانه مرزی بیله سوار خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از اردبیل، کلیم الله وثوقی در بازدید از پایانه مرزی بیله سوار با بیان اینکه در یک ماه گذشته ۶۴ هزار و۵۹۹ تن کالا از این مرز صادر شده است، اظهار کرد: این میزان کالا توسط سه هزار دستگاه کامیون از مرز بیله سوار صادرات شده است.

وی با اشاره به اینکه نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۳۵ هزار و۷۳۱ تن کالا از مرز بیله سوار صادرات شده بود، افزایش ۸۰ درصدی را شاهد هستیم، افزود: عمده کالاهای صادر شده شامل کاشی، شیشه، سیب زمینی، سنگ‌های ساختمانی، انواع نمک و پروفیل است.

مدیرکل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان اردبیل، واردات دو هزار و۶۸۱ تن کالا را در یک ماهه گذشته توسط ۱۳۰ دستگاه کامیون از مرز بیله‌سوار یادآور شد و اظهار داشت: نسبت به مدت مشابه سال قبل که حدود سه هزار تن کالا وارد شده بود کاهش ۹ درصدی را شاهد هستیم.

وثوقی در مدت یاد شده از ترانزیت ورودی بیش از ۳۴ هزار تن کالا از مرز بیله‌سوار خبر داد و خاطرنشان شد: این میزان کالا توسط هزار و۵۰۶ دستگاه کامیون به‌صورت ترانزیت ورودی وارد مرز بیله‌سوار شده است.

عضو شورای ترافیک استان اردبیل با بیان اینکه در یک ماه گذشته ۵۵ هزار و۶۹۳ تن کالا توسط دو هزار و۵۵۳ دستگاه کامیون از مرز بیله‌سوار ترانزیت خروجی شده است، ادامه داد: نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۴۶ هزار و۸۲۳ تن کالا ترانزیت خروجی شده بود افزایش ۱۹ درصدی را شاهد هستیم.

مدیر کل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان اردبیل گفت: از این میزان کالا ۵۳ درصد توسط کامیون ایرانی ،۳۹ درصد توسط کامیون آذری و هشت درصد نیز توسط کامیون سایر ملیت‌ها ترانزیت خروجی شده است.

وثوقی در یک ماه گذشته تردد ۱۲ هزار و۲۳۴ دستگاه وسیله نقلیه اعم از پر و خالی را از مرز بیله‌سوار یادآور شد و افزود: از این میزان شش هزار و۴۷۵ دستگاه وارد و ۵ هزار و۷۵۹ دستگاه نیز از مرز خارج شده است.

وی با اشاره به اینکه در یک ماهه گذشته حدود ۱۲ هزار دستگاه کامیون و ۲۴۶ دستگاه اتوبوس از مرز بیله‌سوار تردد کرده‌اند، گفت: در تردد وسیله نقلیه اتوبوس نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۱۶۲ دستگاه تردد کرده بود، افزایش ۵۲ درصدی و در تردد وسیله نقلیه کامیون نیز افزایش ۳۱ درصدی را شاهد هستیم.

کد خبر 751139

دیگر خبرها

  • ایران به طور قطع برنده جنگ اقتصادی است
  • بیش از ۶ هزار نفر در فرایند برگزاری دور دوم انتخابات مشارکت دارند
  • ارتقای درجه‌های ۷ شهرداری استان اردبیل
  • تهرانی‌ها پیشتاز ظهور دروازه‌بانان جدید در فوتبال ایران
  • تهرانی‌ها پیش تاز ظهور دروازه‌بانان جدید در فوتبال ایران
  • ۷ شهرداری استان اردبیل ارتقای درجه پیدا کرد
  • واکسنی که ویروس‌های ظهور نکرده کرونا را از بین می برد!
  • افزایش ۸۱ درصدی صادرات از پایانه مرزی بیله سوار
  • دانشگاه خودباوری را در جامعه به منصه ظهور برساند
  • پیش‌بینی تولید ۱۶۰ هزار تن گندم در بیله‌سوار